Vize-Pasaport Genel Bilgiler

Vize
ON YILDAN ESKİ VE ÇİPLİ PASAPORTLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Shengen Vizesi isteyen Avrupa ülkelerine seyahat edecek lacivert pasaportlu yolcuların vize alabilmeleri için pasaportlarının on yıldan eski olmaması gerekmektedir.
Bu yüzden 2001 yılından önce alınmış olan pasaportların değiştirilmesi zorunludur.
ÇİPLİ PASAPORTLAR
Çipli pasaportlar için başvurular 23 Mayıs 2010 tarihinden itibaren başlamıştır.
Eski pasaportlar 24 Kasım 2015 yılına kadar geçerli olacaktır.
Detaylı bilgi için  http://www.epasaport.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
VİZE İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
İŞVEREN İSENİZ
1. Şirketin antetli kağıdına ilgili makama hitaben turistik amaçlı vize talebinizi belirten dilekçe.
(Yetkili kişi veya kişilerce kaşe ve imza)
2. Ticaret veya sanayi odasından faaliyet belgesi.
3. Vergi levhasının fotokopisi.
4. Firmanızın imza sirküleri. (Fotokopi)
5. Ticari sicil gazetesi. (Ortak iseniz isminizin geçtiği yeri işaretleyiniz)
6. Gayri menkul fotokopileri. (Ev, Arsa, Devremülk v.b)
7. Şahsi veya firmaya ait banka cüzdanları.
8. Yeni çekilmiş fotoğraf. (Vesikalık)
ÜCRETLİ İSENİZ
1. Çalıştığınız firmanın antetli kağıdına ilgili makama hitaben çalıştığınıza dair dilekçe.
2. İlgili makama hitaben turistik gezi amaçlı vize talebinizi belirten dilekçe.
3. S.S.K. işe giriş. (S.S.K. Onaylı fotokopisi)
4. Son üç aylık maaş bordronuzun fotokopileri veya asılları.
5. Yukarıdaki 2.3.4.5.6.7.8. nolu şıktaki evraklarda istenilmektedir.
EV HANIMI İSENİZ
1. İlgili makama hitaben dilekçe.
2. Gayrimenkullerin fotokopisi. (Ev, Arsa, Devre mülk v.b)
3. Eşinizin iş durumunu belirten belgeler. (İş durumuna göre yukarıdakilerin hepsi)
4. Şahsi banka hesap cüzdanı.
EMEKLİ İSENİZ
1. İlgili makama hitaben dilekçe. (Turistik amaçlı vize talebi)
2. Emekli cüzdanı ve maaşını aldığı bankanın hesap cüzdanı.
3. Gayrimenkuller. (Ev, Arsa, Tapu, v.b fotokopileri)
ÖĞRENCİ İSENİZ
1. Dilekçe. (İlgili makama turistik vize amaçlı)
2. Okuldan alınmış öğrenci belgesi. (Bu seneye ait)
3. Ebeveynlerin iş durumunu gösteren belgeler. (İşine göre yukarıdakiler)
PASAPORTUN GEÇERLİ OLMASI İÇİN GEREKEN ÖZELLİKLER
1. Pasaportun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması.
2. Vizenin basılacağı vize sayfalarının boş olması.
3. Pasaport hamili tarafından imzalanmış olması